Obnovljivi izvori energije

       Živojin Niculović iz Malog Zvornika energiju vetra i sunca koristi u svom domu. Tri vetrenjače i deset solarnih panela obezbeđuju električnu energiju.

      Na krovu porodičnog doma Živojina Niculovića iz Malog Zvornika, instalirane su tri vetrenjače i deset solarnih panela. Ovo je prvi projekat u priobalju Drine, ali i šire, gde jedno domaćinstvo energiju vetra i sunca koristi za snabdevanje svojih kućnih električnih aparata.

Read more: Obnovljivi izvori energije

Ad Drinum

U okviru ovog udruženja likovni pedagog Nikola Selenić sa učenicima uzrasta od 9 do 15 godina započeo je eksperimentalne radove ekološkim bojama. Dve godine kasnije eksperimentalni radovi prerasli su u likovnu radionicu pod nazivom „Ad Drinum“, koja okuplja petnaestak učenika osnovne škole.

Read more: Ad Drinum

Shii-take gljive

UG "Euterpa" traži zainteresovane za proizvodnju gljive Shii-take

Smatra se da je gljiva Shii-take u Kini i Japanu poznata više od 2000 godina, a najstarije pisano svedočanstvo potiče iz 199. godine nove ere.

U japanskim istorijskim dokumentima je zapisano da je još car Cuai hvalio ovu vrstu gljiva, koju su mu na dar donosili stanovnici ostrva Kju Šu.

 Prema tradicionalnoj japanskoj i kineskoj medicini shiitake značajno povećava snagu i vitalnost organizma i omogućava telu da se bolje odbrani od velikog broja organskih poremećaja.

Read more: Shii-take gljive