Shii-take gljive

 

Shii-take sadrže imunostimulanse, sastojke efikasne protiv tumora i protiv virusa, sastojke koji snižavaju holesterol, sprečavaju začepljenje krvnih sudova, regulišu pritisak, poboljšavaju krvotok, uravnotežuju nivo šećera u krvi, regulišu probavu, poboljšavaju rad disajnih organa, deluju antireumatski i antialergijski, stimulišu ili smiruju centralni nervni sistem na neškodljiv način, jačaju fizičku snagu i izdržljivost, usporavaju starenje. Japanski i Američki istraživači su pokazali da ova vrsta gljiva poseduje odredjen broj biološki aktivnih jedinjenja koja inhibiraju ćelijsku degeneraciju. U svakom slučaju preporuka je koristiti shiitake kao ukusnu hranu bez herbicida, kao preventivu i lek.

Tehnologija veštačkog uzgoja poznata već 300 godina, ipak sve do 30-ih godina prošlog veka rezultati proizvodnje ove vrste gljiva su bili skromni. Tada se počinje sa kontrolisanom proizvodnjom micelije u labaratorijskim uslovima i uzgoj Shii-take gljiva se ubrzano razvija. Danas je godišnja proizvodnja (sa oko 320.000 tona) na drugom mestu u svetu, odmah iza šampinjona (1,2 miliona tona).

Kod nas je proizvodnja ši-take na samom početku. Neznatan je broj proizvođača kao i informacija o najnovijim dostignućima u načinu gajenja. Zato su sva iskustva iz ove oblasti dragocena.

U poslednje vreme se povećalo interesovanje za gajenje pečuraka, a pogotovu za gajenje ši-take (Shii-take).

Udruženje građana Euterpa pokrenulo je inicijativu za početak proizvodnje ovih pečuraka. S tim ciljem već je izrađena brošura, dostupna svima koji su zainteresovani za proizvodnju ove vrste gljiva.                   

Svi koji su zainteresovani da se bave gajenjem gljive Shii-take, mogu da se jave predsedniku Udruženja na kontakt telefone 015 / 471 – 720 ili 064 / 269 – 05 – 44.